Ga naar de inhoud

Voorzieningen-Wijs

Een sportclub, school of huisarts om de hoek: lokale voorzieningen op het platteland zijn al lang niet meer vanzelfsprekend. Jongeren trekken weg en dorpen vergrijzen. Wat betekent dit voor de plaatselijke voorzieningen en welke keuzes maak je hierin? Met de serious game Voorzieningen-Wijs gaan betrokkenen hierover met elkaar om tafel voor een weloverwogen beslissing.

Geen consoles, joystick of virtual reality: Voorzieningen-Wijs is een traditioneel bordspel met pionnen en kaarten. Het is een spel waarbij maximaal tien deelnemers in elkaars schoenen leren staan en toekomstscenario’s schetsen.

Een sporthal slopen of uitbaten?

Stel: een woningbouwcorporatie wil een oude sporthal van de hand doen en het dorp wil deze graag overnemen. Is dit haalbaar en wenselijk? Hierover spelen gemeente, de woningcorporatie en betrokkenen vanuit het dorp de serious game.

Vanuit het spel komen langzamerhand alle vragen op tafel zoals: wie maken er gebruik van de sporthal? Wat is de staat van het gebouw? Welke kosten hangen eraan?

Ook schetsen we verschillende toekomstscenario’s: wat gebeurt er als we de sporthal behouden? En wat is het scenario als we hem afbreken? Door het spel te spelen, worden keuzes steeds duidelijker: het gebouw heeft veel onderhoud nodig, er is weinig geld beschikbaar en de sporthal heeft niet voldoende groeipotentieel. Uiteindelijk zijn alle deelnemers het unaniem eens: afbreken is het beste.

De winst: een gezamenlijk besluit

Voorzieningen-Wijs is geen fast game: deelnemers gaan de diepte in met elkaar. Het spel geeft de stappen aan en een spelleider zorgt dat alle perspectieven aan bod komen en stelt de juiste vragen. De grote winst van het spel is een uitkomst waar iedereen achterstaat.

Impact door samenspel

Breuer&Intraval, RBO en Partoer. Drie bedrijven die allemaal al tientallen jaren op eigen wijze in de markt staan. Elk in een deel van de markt waar ze het verschil maken met hun kennis en expertise. Toch besloten we een paar jaar geleden samen verder te gaan en daar plukken onze klanten de vruchten van.