Q&A met Sjoerd IJdema over De Buurtmeter: de leefbaarheidsthermometer
Hoe gaat de Buurtmeter in zijn werk?
Wat krijg je?
In een korte tijd levert de Buurtmeter een rapportage over de leefbaarheid in een buurt of dorp op. In drie stappen wordt als het ware een thermometer in een buurt of dorp gestoken.
Stap één bestaat uit een gesprek met de opdrachtgever (vaak een dorpsbelang of wijkraad) en idealiter ook de gemeente. In dat gesprek wordt gekeken of de Buurtmeter de juiste methodiek is voor het vraagstuk dat voorligt. Als dat het geval is wordt de Buurtmeter in gezamenlijkheid voorbereid. Het dorpsbelang of de wijkraad zoekt dan, met behulp van Partoer zeven of acht deelnemers met verschillende achtergronden, leeftijden en betrokkenheid bij het dorp, uit, die de Buurtmeter in gaan vullen. Gegadigden vinden is niet zo moeilijk, want mensen vinden het doorgaans leuk om mee te doen en over hun eigen buurt of dorp te praten.
Stap twee begint wanneer de mensen aan tafel zitten. Daar wordt de Buurtmeter geïntroduceerd en worden de verschillende thema’s aan de hand van vragen besproken. De groep dient bij elke vraag tot een gezamenlijk antwoord te komen dat bij voorkeur ook toegelicht wordt.
Na maximaal twee uren ligt er een document met uitkomsten, dat meteen inhoudelijk besproken wordt. Deelnemers zien aan de hand van ‘metertjes’ wat de stand van zaken is, waardoor ze een helder beeld van hun buurt of dorp krijgen. De Buurtmeter wordt vervolgens vaak op de jaarvergadering van het dorpsbelang besproken en kan gelden als aanzet tot een dorpsvisie of -project.
Waar ligt de primaire focus op?
Veel vragen gaan over de sociale verbondenheid in het dorp, ofwel: hoe gaan we met elkaar om in het dorp? Daarnaast maken ook de thema’s wonen, toegankelijkheid, verkeer, bereikbaarheid, veiligheid (op verschillende niveaus) en energie onderdeel uit van de Buurtmeter.
Komen voorzieningen niet aan bod?
Voorzieningen komen wel degelijk aan bod, maar zijn niet een cruciaal onderdeel van de Buurtmeter. Wanneer de primaire focus wel op voorzieningen ligt, heeft Partoer daar een ander geschikt instrument voor: Voorzieningen-wijs.
Hoe is de Buurtmeter ontstaan?
De Buurtmeter is in samenwerking met Elkien en de gemeente Súdwest-Fryslân ontstaan in 2011. Die gemeente wilde weten hoe ze, als nieuwe en grote gemeente dichter bij de dorpen kon staan. Partoer was al bezig met het zichtbaar maken van leefbaarheid aan de hand van gesprekken en uitgebreide onderzoeken, zoals de Dorpsspiegels , maar was zoekende naar een eenvoudigere manier om dit in beeld te brengen. In 2011 werd de eerste versie opgeleverd. De Buurtmeter was een tegenwicht op de vele langdurige onderzoeken die destijds werden ingezet.
Zijn er voorbeelden van successen die aan de hand van de Buurtmeter zijn bereikt?
Heel veel gemeenten in Fryslân hebben door het inzetten van de Buurtmeter goed in beeld wat er leeft in hun dorpen. Verder heeft Partoer zelf geen zicht op wat er daarna met de opbrengst gebeurt. Wanneer er een vervolgonderzoek gewenst is, wordt samen met de betrokken partijen gekeken hoe we dat op een goede manier vorm kunnen geven.
Wie kan gebruikmaken van de Buurtmeter?
In principe kan elke buurt of elk dorp gebruikmaken van de Buurtmeter. Het advies is wel om dit in afstemming met de gemeente te doen. Wijken in grotere dorpen of steden komen ook in aanmerking.
Wie kunnen meedoen aan de Buurtmeter?
In principe kan iedereen meedoen aan de Buurtmeter. Hoe gemêleerder het gezelschap, hoe beter. De organisator van de Buurtmeter wordt geadviseerd deelnemers uit alle geledingen van het dorp te selecteren. Jongeren, ouderen, mensen die heel betrokken zijn, mensen die minder betrokken zijn, enz.
Helpt Partoer ook met het verwerken van (en werken met) de uitkomsten van de Buurtmeter?
Dit is vooraf niet het doel, maar afhankelijk van de uitkomsten kan altijd worden gekeken wat logische vervolgstappen zijn en of Partoer daar een rol in kan spelen.
Hoe vaak is de Buurtmeter nu in totaal ingezet?
Tussen de 100 en 150 dorpen/buurten hebben er in de loop der jaren gebruik van gemaakt. Sommige dorpen hebben de Buurtmeter ook meerdere keren ingezet om veranderingen en voortgang te monitoren. Een soort van 0- en 1-meting dus.
Is het aan te raden dat buurten of dorpen de Buurtmeter meerdere keren uitvoeren?
Zeker! Voor buurten of dorpen waar een grote ontwikkeling gaande is, is de Buurtmeter heel geschikt om deze te monitoren. In dat geval kan de Buurtmeter aan het begin en einde van het proces worden ingezet. In dorpen waarin weinig gebeurt, voegt het minder toe om de Buurtmeter op korte termijn opnieuw in te zetten.
Komen er nog updates aan?
Voorlopig niet, want de Buurtmeter is net geüpdatet. Hij is visueel aantrekkelijker gemaakt en de vragen zijn nogmaals gescreend, waarbij goed is gekeken naar de formulering van de vragen. De Buurtmeter is voorlopig weer toekomstbestendig!
De Buurtmeter is, zoals gezegd, breed inzetbaar en Partoer helpt u graag met het in kaart brengen van de leefbaarheid van uw buurt of dorp.
Meer weten?
Wil je meer weten over de mogelijkheden rondom de Buurtmeter? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!