Social media

Zoeken

Column: Taal maakt gelukkig

,,Ze is als een roos die helemaal opbloeit.’’ Ik lees het verhaaltje dat de juf van groep 3 geschreven heeft in het rapport van mijn 6-jarige dochter. Vooral met taal doet ze het goed. ,,Zodra ze van zichzelf weet dat ze het kan, geeft dat zelfvertrouwen. En dat maakt haar blij.’’

Eerlijk gezegd kreeg ik de tranen in mijn ogen toen ik het las. Het is in de week dat ik verhalen voor Partoer mag schrijven over laaggeletterdheid. Dan merk je dat niet alleen kinderen zelfvertrouwen krijgen als het goed gaat met lezen, schrijven en rekenen, maar juist ook volwassenen.

Wat ik niet wist is dat laaggeletterdheid een grote impact heeft op het leven van mensen. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven blijken zelfs minder gezond te zijn dan geletterde mensen. En ze voelen zich ongelukkiger.

Ik zou me geen leven kunnen voorstellen zonder taal. Ik heb er zelfs mijn werk van gemaakt. Omdat ik vroeger, net als mijn dochter, de kans heb gekregen. Deze kans heb ik met beide handen aangegrepen. Omdat schrijven mij gelukkig maakt.

Helaas heeft niet iedereen dat geluk. Vooral in de regio waar ik woon – Noordoost-Friesland – is de laaggeletterdheid hoog, zo blijkt uit onderzoek van Partoer. Wat is het dan prachtig dat laaggeletterden zelf nu de strijd tegen laaggeletterdheid aangaan. Zij grijpen alsnog hun kans door mee te doen met de wedstrijd Tel mee met Taal.

Ik hoop dat dankzij dit initiatief nog heel veel rozen zullen opbloeien. Dat mensen gelukkiger worden dankzij het verhogen van hun taalkennis. Want dat mijn dochter goed is in taal, vind ik natuurlijk leuk om in haar rapport te lezen. Maar het mooiste vind ik de zin die erna komt. Dat lezen en schrijven haar blij maakt.

Dat gun ik iedereen! Stem op Team Fryslân op www.telmeemettaal.nl

Klasina van der Werf

Ander nieuws